Seat Leon ST X-Perience: een station die op een SUV lijkt Leave a comment

Wij hebben dan wel geen SUV in ons assortiment, maar verhoog die ST anders even.” is zo ongeveer hetgeen de mensen van SEAT geroepen moeten hebben in een doordeweekse vergadering. Aldus geschiede en de grondspeling van de stationwagen werd met 1,5 centimeter verhoogd. Voorwaar, de geboorte van de SEAT Leon ST X-Perience is een feit.

Wat ervaren we dan nog meer, buiten die verhoging? Op de carrosserie zijn een aantal stukken kunststof geplaatst en de bumpers zijn aangepast om het geheel er een stuk stoerder uit te laten zien. Let wel, een grotere bumper is ook handig wanneer je door het bos rijdt. Wat heb je liever, takjes die over kunststof krassen, of over je lak? Juist. En met deze semi-suv is het natuurlijk wel de bedoeling dat je iets meer doet dan gewoon over de snelweg rijden.

seat-2

Waarom anders is de X-Perience alleen in een 4WD versie te krijgen? Het voertuig maakt voornamelijk gebruik van de voorwielen, maar zodra je grip verliest, grijpt de Haldex-koppeling in en gebruik je zowel de voor- als achteras. Hartstikke handig als je je weg moet vinden over zandweggetjes of iets dergelijks. Qua motoren is er behoorlijk wat te kiezen met een 1,8 liter TSI benzinemotor, of één van de drie TDI dieselmotoren.

Aan de binnenkant waan je je in een doodnormale ST, ware het niet dat het X-Perience logo hier en daar in de bekleding is verwerkt. Dat is natuurlijk wel een beetje jammer, maar veel meer hoef je natuurlijk ook niet te verwachten als de rij-ervaring zelf wel wat ruiger is.

De Seat Leon ST X-Perience zouden we kunnen zien als een voorproefje van de allereerste echte SUV van SEAT die pas in 2016 wordt gelanceerd. Deze off-road editie van de ST is echter tegen het einde van dit jaar al te verkrijgen en zou je dus kunnen overwegen als je wel een SEAT wilt rijden en daarnaast regelmatig buiten de gebaande paden bent te vinden.

seat-3

Geef een reactie

Winkelwagen

close