Het Audi Laserlight Concept Leave a comment

Wij van Vagpro.nl schreven er al eerder over, maar besloten dat de nieuwe laserlights van Audi toch wat meer aandacht verdienden. Want laten we eerlijk zijn, lasers als koplampen, hoe cool is dat? De enige teleurstelling hierover is dat je met de lasers geen ruimteschepen kunt neerschieten, maar goed.

Tijdens de CES in Las Vegas showde Audi het laserlight concept voor het eerst op de Audi Sport Quatro. Omdat de lasers zeer ver schijnen, zijn ze zeer bruikbaar op lagere (sport)auto’s. Nu de lichten een terugkeer maakten op het laatste eerbetoon aan de R8 van de Duitse automaker, lijkt het er sterk op dat in de toekomst steeds meer auto’s deze techniek zullen gebruiken.

En waarom ook niet? Het laserlight concept schijnt tot 500 meter ver en is tot drie keer helderder dan de beste LED lampen. Daarnaast worden ze veiliger, scherper en efficiënter genoemd. Qua veiligheid kun je natuurlijk vragen stellen bij deze verblindende ver-schijners, maar Audi zorgt er met speciale software voor dat tegenliggers gedetecteerd worden, waardoor de lichten automatisch wat minder fel branden.

Audi Laserlight concept
Audi Laserlight concept

Omdat de laserlights op dit moment nog niet zijn uitontwikkeld, zullen ze waarschijnlijk wel vergezeld gaan met ’traditionele’ LED verlichting. Op het moment dat men wel zover is dat het laserlight concept op zichzelf kan staan, is het interessant dat deze zijn verwerkt in diodes van slechts een paar millimeter breed. Voor de toekomst biedt dit dus mogelijkheden voor ontwerpen zonder zichtbare koplampen.

Met deze primeur is Audi overigens de concurrentie net te snel af. Ook BMW schijnt binnenkort met een vergelijkbaar concept op de proppen te komen. Let the Laser Wars begin…

Geef een reactie

Winkelwagen

close