Audi Q7 voorzijde wit

Nieuwe Audi Q7: Met karakter en efficiëntie Leave a comment

De nieuwe Audi Q7 is wellicht al opgevallen, al is het maar omdat deze auto niet meer weg te denken is als grote broer van de Audi Q5. De nieuwe Q7 is tot 325 kg lichter dan zijn voorganger. Daarnaast is de nieuwe Q7 e-tron quattro de eerste diesel plug-in hybride met quattro.

De Q7 is uitgerust met nieuwe innovatieve assistentie- en infotainmentsystemen. De nieuwe 3.0 TDI- en TFSI-motoren zijn volgens de fabriek tot 28 procent zuiniger en krijgen op termijn gezelschap van de Audi Q7 3.0 TDI e-tron quattro, Audi’s eerste plug-in hybride diesel met quattro permanente vierwielaandrijving.

Met een gewicht van 1.995 kg voor de versie met de 3.0 TDI realiseert de nieuwe Q7 een gewichtsbesparing van 325 kg ten opzichte van het vorige model, flink dieet dus. Die besparing is voor een belangrijk deel te danken aan de materialenmix van staal en aluminium die voor het koetswerk en het onderstel is gebruikt. Mede door het sterk verlaagde gewicht zijn de nieuwe modellen zuiniger dan hun voorgangers. Bij de TFSI-modellen bedraagt de winst 28% en bij de TDI-modellen 23%.

3.0-liter V6 TDI- en TFSI-motoren
In eerste instantie biedt Audi voor de nieuwe Q7 qua motorisering keuze uit een 3.0 TFSI-benzinemotor met 245 kW/333 pk en een 3.0 TDI diesel met 200 kW/272 pk. De Q7 3.0 TFSI heeft voor de acceleratie van 0-100 km/u 6,1 seconden nodig. Tegenover een topsnelheid van 250 km/u stelt hij een gemiddeld vastgesteld verbruik van 7,7 l/100 km (CO2: 179 g/km). De Q7 3.0 TDI sprint in 6,3 seconden van 0-100 km/u, noteert een top van 234 km/u en heeft een gemiddelde vastgesteld verbruik van 5,7 l/100 km (CO2: 149 g/km).
Na de zomer volgt tevens een lichtere variant van de 3.0 TDI met 160 kW/218 pk. In alle gevallen krijgt de Audi Q7 standaard een tiptronic automaat met koppelomvormer en quattro permanente vierwielaandrijving.

Audi’s eerste plug-in hybride met dieselmotor
Op korte termijn zal Audi het aanbod uitbreiden met de Q7 e-tron quattro, de eerste plug-in hybride met dieselmotor van Audi én de eerste diesel plug-in hybride met quattro permanente vierwielaandrijving in het premium SUV-segment. De Q7 e-tron quattro – die begin 2016 bij de Nederlandse Audi-dealers arriveert – heeft een systeemvermogen van 275 kW/373 pk en een systeemkoppel van 700 Nm. Zijn officiële, vastgestelde NEDC normverbruik bedraagt 1,7 l/100 km (CO2: 46 g/km). Een volledige batterijlading op de lithium-ion accu’s bezorgt de Q7 e-tron quattro een elektrisch rijbereik van 56 kilometer (NEDC).

Audi virtual cockpit
Het nieuwe model beschikt optioneel over de tweede generatie van het modulaire infotainment-platform en over Audi virtual cockpit, het volledig elektronische instrumentenpaneel met 3D-weergave. Het nieuwe MMI touch met groot touchpad vormt de top qua gebruiksgemak. In de Audi Q7 zijn ook extra online diensten van Audi connect beschikbaar evenals verschillende sound systems met 3D audio. Voor de passagiers achterin worden vanaf het laatste kwartaal van dit jaar Audi tablets leverbaar. Ook smartphone-integratie met Google Android Auto en Apple CarPlay wordt op termijn mogelijk. Inductief opladen van smartphones via de Audi phone box is eveneens nieuw voor de Q7. Een primeur is de beschikbaarheid van cruise control met file-assistent, naast assistentiesystemen als de voorspellende zuinigheidsassistent, trailer assist en de kruisverkeerassistent aan de achterzijde.

Snufjes
Zaken als MMI radio plus, pre sense city (‘bespeurt’ voetgangers of objecten vóór de auto, voert onder de 30 km/u een noodstop uit of remt de auto bij een snelheid tot 65 km/u af om de kracht van de impact te verkleinen), diefstalalarm, het Audi Sound-systeem en Audi phone box (voor de draadloze koppeling van een smartphone met de auto) zijn standaard aan boord.

Pro Line
Verder zijn er qua uitrusting voor de Q7 drie voor Audi bekende pakketten beschikbaar: Pro Line (meerprijs € 4.900), Pro Line plus (meerprijs € 10.900) en Pro Line S (meerprijs € 11.200). Het Pro Line-pakket voorziet daarbij onder meer in opties als Audi virtual cockpit, MMI Navigatie plus, Parkeerhulp plus en Audi connect (dat de auto verbindt met het internet).

Audi Q7 vanaf medio juni leverbaar
De prijslijst van de nieuwe Audi Q7 begint bij € 74.990* voor de 3.0 TDI tiptronic quattro met 160 kW/218 pk die na de zomer leverbaar wordt. De 3.0 TDI-variant met 200 kW/272 pk begint bij € 81.990*. Als benzine starten de prijzen van de Audi Q7 3.0 TFSI 245 kW/333 pk tiptronic quattro vanaf € 83.990*. Standaard wordt de Audi Q7 geleverd in een vijfzits configuratie, voor een meerprijs vanaf € 1.400 is hij er ook als zevenzitter.

De nieuwe Audi Q7 staat vanaf medio juni in de Nederlandse Audi-showrooms.

* Vermelde prijzen zijn consumentenadviesprijzen inclusief BPM/BTW, exclusief afleverkosten.

Q7 Audi achterzijde

Audi Q7 zijkant

Audi Q7 voorzijde grijs

Audi Q7 virtual cockpit dashboard
Audi Q7 virtual cockpit dashboard
Audi Q7 MMI console
Audi Q7 MMI console
Audi Q7 interieur
Audi Q7 interieur
Audi Q7 bekleding
Audi Q7 bekleding

Audi Q7 achterzijde grijs

Autopar.nl/Audi onderdelen – Op zoek naar multimedia, navigatiesystemen, accessoires, parkeersensoren, achteruitrijcamera’s of iets anders voor uw Audi? Autopar helpt u verder!

Geef een reactie

Winkelwagen

close