Audi RS3 Sportback Vagpro.nl

Audi RS3 Sportback: Techniek Leave a comment

Audi presenteert de RS3 Sportback, een krachtige compacte auto in het premiumsegment met 270 kW/367 pk en 465 Nm aan koppel. Voorzien van een 2.5-liter TFSI turbogeblazen vijfcilinder accelereert de RS 3 Sportback in 4,3 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. De elektronisch begrensde topsnelheid bedraagt 250 km/u, maar kan op verzoek worden verhoogd tot 280 km/u.

“Audi kent een lange traditie op het gebied van vijfcilindermotoren,” verklaart Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, lid van de Raad van Bestuur voor Technische Ontwikkeling bij Audi AG. “In de jaren ’80 transformeerden ze Audi in een sportief merk, zowel in de autosport als op de openbare weg. De Audi RS 3 Sportback beschikt over de nieuwste generatie van onze 2.5-liter vijfcilinder turbomotor.”

Zuiniger, sneller, groener.

De 2.5 TFSI levert in de RS3 Sportback 270 kW/367 pk en 465 Nm koppel. Dat koppel is al bij slechts 1.625 tpm beschikbaar en houdt aan tot 5.550 omwentelingen. De onmiskenbare sound wordt mede gecreëerd door de vijfcilinder en dankzij twee vlinderkleppen in het RS uitlaatsysteem die via het Audi drive select systeem door de bestuurder zijn te bedienen. De 2.5 TFSI verbruikt in de NEDC-cyclus 8,1 liter brandstof per 100 kilometer – een besparing van tien procent ten opzichte van zijn voorganger dankzij energieterugwinning, een nieuwe oliepomp en een start/stop-systeem – bij een CO2-uitstoot van 189 gram per kilometer.

Audi RS3 Sportback: Driften?

Een zeventraps S tronic brengt het vermogen van de 2.5 TFSI via quattro permanente all-wheel-drive, nu voorzien van een nieuw ontwikkelde meerplatenkoppeling op de achteras, over op alle vier wielen. Waarbij afhankelijk van de rijstijl en het gripniveau tussen de 50 en 100 procent van het beschikbare koppel naar de achteras kan worden gedirigeerd. Het quattro-systeem wordt gecombineerd met torque vectoring, waarbij in bochten op basis van intelligente software het binnenste voorwiel wordt afgeremd voor extra grip. Dit systeem is op alle fronten ontworpen met het oog op maximaal rijplezier. Launch control garandeert bij een staande start optimale grip bij minimaal doorslippen van de wielen. De besturing van de Audi RS 3 Sportback is zeer direct. Op ondergronden met weinig grip kunnen bestuurders de auto desgewenst zelfs in een gecontroleerde drift dirigeren.

Koolstof-keramische remschijven

Ook het chassis van Audi’s compacte vijfdeurs is maatgevend. Vergeleken met de A3 Sportback is de koets van de RS 3 Sportback met 25 millimeter verlaagd. De taatslagers op de vooras (verantwoordelijk voor het verwerken van de grote langskrachten), de progressieve besturing, het speciale RS-sportonderstel en de optionele Audi magnetic ride adaptieve dempercontrole zijn specifiek voor de RS ontwikkeld. De RS 3 Sportback staat op 19 inch wielen met 235/35 banden. Vóór krijgt de auto standaard 370 mm composiet remschijven (310 mm achter). Als optie zijn remklauwen met acht zuigers, koolstof-keramische remmen op de vooras – eveneens 370 mm en een primeur in het compacte premiumsegment – te bestellen.

RS design

Het totale Audi RS 3 Sportback-pakket wordt afgerond met opvallende designfeatures voor het exterieur en interieur. Uiterlijk is de RS 3 Sportback bijvoorbeeld direct te herkennen aan de bredere wielkasten vóór vanwege het grotere wielspoor, evenals aan sportief gestylde bumpers (achter met geïntegreerde hoogglans zwarte diffuser), ‘dikke’ dorpels, ovalen uitlaatpijpen en de optionele stylingpakketten met hoogglans zwarte en mat aluminium features. Verder zijn de koetswerkkleuren Nardo grijs en Catalunya rood nieuw, waarvan de laatste specifiek is voorbehouden aan de RS3 Sportback.

RS3 op dieet

In het interieur krijgt het RS-karakter glans door ondermeer de RS-emblemen op het lederen sportstuurwiel, de schakelpook, de dorpellijsten en in het informatiesysteem voor de bestuurder. Verder zijn daar sportstoelen met Fijnnappa leer standaard; optioneel kan ook worden gekozen voor S sportstoelen met ruitpatroonbekleding en geperforeerd leer, evenals RS kuipstoelen met geïntegreerde zijairbags en een koolstofvezel schaal (goed voor een gewichtsbesparing van ruim 7 kilogram per stoel vergeleken met de standaard sportstoel).

De Nederlandse prijs en beschikbaarheid van het nieuwe topmodel binnen de Audi A3 modelfamilie worden in aanloop naar de introductie bekendgemaakt, wij houden u op de hoogte.

[taq_review]

Audi RS3 Sportback Vagpro.nl

Audi RS3 Sportback Vagpro.nl

Audi RS3 Sportback Vagpro.nl

Dit artikel over de Audi Audi RS3 Sportback wordt mede mogelijk gemaakt door:

Autopar.nl/Audi – Audi A3 Navigatie & Multimedia – Op zoek naar multimedia, navigatiesystemen, accessoires, parkeersensoren, achteruitrijcamera’s of iets anders voor uw Audi A3? Autopar.nl heeft het!

Geef een reactie

Winkelwagen

close