Audi TT Sportback concept Leave a comment

Op de autotentoonstelling van Parijs presenteert Audi de TT Sportback concept, een sportwagen met vijf deuren, vier zitplaatsen en een 294 kW/400 pk sterke 2.0 TSI-krachtbron. De concept car combineert de dynamische stijl van de TT met elegante lijnen van modellen als de A5 en A7 Sportback. Het resultaat is een mogelijk nieuw familielid voor de TT-familie.

De vijfdeurs Audi TT Sportback concept is met een lengte van 4,47 meter precies 29 cm langer dan de TT. De breedte bedraagt 1,89 m (+6 cm). De hoogte daarentegen is vergeleken met de TT met 3 cm afgenomen: 1,38 m. De concept car heeft een wielbasis van 2,63 (+ 12 cm).
Mede door de lange, lage daklijn krijgt het TT-design een geheel nieuwe dimensie. Dat wordt nog eens versterkt door accenten als de bredere en lagere singleframe grille, grote luchtinlaten en korte carrosserie-overhangen. De koplampen van het studiemodel maken gebruik van LED-technologie. Voor het grootlicht worden laser-spots ingezet. Deze worden bij snelheden boven 60 km/h geactiveerd. Ze kunnen de weg over een lengte van enkele honderden meters verlichten. De achterzijde toont krachtig en de afgeronde vorm van de zijruiten achter verwijst naar het design van de eerste generatie Audi TT. De breedte wordt geaccentueerd door een overwegende horizontale lijnvoering, dit komt zelfs terug in de ellipsvormige uitlaatpijpen, die zijn geïntegreerd in de diffuser. Ook is er inspiratie uit de autosport: de achterlichtunits met hun verticale spijlen lijken op die van de Audi R18 langeafstandsracer.

Rekening gehouden met de ruimte in de sportieve omgeving
Doordat deurstijlen ontbreken, ervaren de passagiers van de TT Sportback concept al bij de instap een ruimtelijk gevoel. In het interieur is ruimte voor vier personen, elke inzittende heeft de beschikking over een eigen sportstoel met geïntegreerde hoofdsteun. De rugleuningen van de achterstoelen zijn neerklapbaar met het oog op extra bagageruimte.

Audi virtual cockpit
Net als de nieuwe TT, die nog dit jaar op de markt komt, is de TT Sportback concept uitgevoerd met de Audi virtual cockpit, het volledig elektronische instrumentenpaneel met 12,3-inch display dat in de plaats komt van traditionele ‘klokken’. De bestuurder kiest zelf de weergave en de bediening gebeurt via het multifunctionele stuurwiel of via de bedieningsknoppen van de Multi Media Interface (MMI). De grote draai-/drukknop daarvan heeft een ingebouwde touchpad (MMI touch). Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om in te zoomen op de navigatiekaarten op het display.

TT: hoge prestaties
De TT Sportback concept heeft een 2.0 TFSI met een vermogen van 294 kW/400 pk en een koppel van 450 Nm (tussen 2.400-6.000 tpm). Vanaf 1.900 tpm is altijd minimaal 300 Nm aan trekkracht beschikbaar. De direct ingespoten turbomotor met variabele kleptiming is gekoppeld aan een zeventraps S tronic-transmissie met dubbele koppeling. Mede dankzij de grip die de quattro permanente vierwielaandrijving biedt, sprint de Audi TT Sportback concept in maar 3,9 s van 0-100 km/h. Het gemiddelde verbruik wordt verkondigd op 7,0 l/100 km (CO2: 162 g/km).

Weggedrag
De Audi TT Sportback concept heeft een onderstel met McPherson voorwielophanging en een multilink achteras. In het ESC is een speciale functie ingebouwd die het mogelijk maakt om de aandrijfkracht op een aangedreven as per wiel te variëren.

Slimme lichtgewicht bouwwijze
Ook in de TT Sportback concept past Audi zijn lichtgewicht bouwwijze toe. De basis wordt gevormd door het innovatieve Audi Space Frame. Hierbij worden hoogwaardige staalsoorten en aluminium toegepast. Deuren, motorkap en achterklep zijn volledig van aluminium. Deze slimme ‘hybride-bouwwijze’ zorgt voor een laag gewicht én een zeer laag zwaartepunt.

De Audi TT Sportback concept-4

De Audi TT Sportback concept-2

De Audi TT Sportback concept-3

Dit artikel wordt gesponsord door:

Autopar.nl – Volkswagen, Skoda, Audi Navigatie, bluetooth, parkeersensoren, beveiliging en accessoires webshop origineel VAG. Alles om uw auto in de juiste richting te laten rijden.

Geef een reactie

Winkelwagen

close