Italiaanse rijkspolitie krijgt de Lamborghini Huracan Polizia

Wegrijden voor de politie in Italie? Dat kan je proberen, maar wij van Vagpro.nl denken niet dat je ver komt, want de Lamborghini heeft recent met de Huracán LP 610-4 Polizia een politieversie van zijn nieuwste supersportwagen gepresenteerd. De Huracán LP 610-4 vervangt de Gallardo’s die tussen 2004 en 2008 door de Italiaanse politie werden gebruikt. Eind dit jaar treedt de Huracán in politie-uniform in dienst om de veiligheid en orde op de Italiaanse wegen te handhaven.

Sinds 2004 heeft de Romeinse politie de eerste-generatie Gallardo in actieve dienst gehad, in 2005 gevolgd door nog een Gallardo voor de politie van Bologna. Beide auto’s werden in 2008 vervangen door exemplaren van de tweede-generatie Gallardo. Tot 2008 klokte de Romeinse politie-Gallardo ruim 140.000 km, en meer dan 110.000 km tussen 2009 en 2014 tijdens surveillancetaken op snelwegen in het midden en zuiden van Italië, en als onderdeel van het begeleiden van medische noodtransporten.

vagpro.nl lamborghini 2

Hightech videosysteem met realtime streaming
De nieuwe Huracán gaat met verve een vervolg geven aan deze belangrijke taak en zal het ‘blu Polizia’ uniform met de blauwwitte kleuren met trots dragen. Het interieur van de Huracán is voorzien van de nieuwste politiesnufjes om misdragingen direct vast te leggen. Ondermeer via een camera achter de binnenspiegel die is gekoppeld aan een computer en opnameapparatuur achter de voorstoelen. Met het ‘Proof Video Data System’ kunnen de agenten met behulp van GPS-gegevens de locatie, richting en snelheid van de Lamborghini bepalen, om zo op basis van de afstand en tijd tot onderschepping van de overtreder de gereden snelheid van diens auto te berekenen. Via radiodatatransmissie worden de videobeelden vervolgens in realtime naar het betreffende politiebureau gestreamd, waar de beelden worden gebruikt voor automatische kentekenherkenning.

Naast deze hightech uitrusting vertrouwt de Huracán uiteraard ook op de ‘klassieke’ politie-elementen, zoals een pistoolholster, een politieradio en de ‘Paletta’: het traditionele handmatige stopsignaal om automobilisten en overtreders tot stoppen te manen. Vervolgens kunnen de agenten de overtreders direct confronteren met hun daden via een uitneembaar videoscherm inclusief alle relevante digitale gegevens.

Zwaailichten
De blauwe zwaailichten op het dak van de Huracán werden aerodynamisch geoptimaliseerd omdat de nieuwe politieauto een aanzienlijk hogere topsnelheid bereikt dan de reguliere patrouilleauto’s. In de extreem lage constructie van de lichtunit zijn blauwe LEDs gemonteerd om er zeker van te zijn dat de lichtsignalen niet te missen zijn. De lampen op het dak worden ondersteund door aanvullende LED-verlichting in het front, opzij en achter. In totaal werden vier sirenes geïntegreerd in de voor- en achterzijde van de Huracán om het onmiskenbare geluid van een Italiaanse politieauto te produceren.

‘Rapid response’ voor medische noodgevallen
Naast zijn surveillancetaken gaat de Lamborghini Huracán ook ingezet worden voor medische noodtransporten. Daartoe beschikt de auto voorin in de bagageruimte over een speciaal koelsysteem om donororganen veilig te kunnen vervoeren. Voor extreme noodgevallen beschikt de Huracán ook over een defibrillator.

Reacties

comments

Tags bij dit artikel:     , , ,

Related Articles

Deel je mening

Audi & Volkswagen nieuws

De nieuwe Audi RS3 Sportback: 400 PK
Posted in: Audi, Audi Modellen

De nieuwe Audi RS3 Sportback knalt met 400 PK de showroom uit in 2017. Na de wereldpremière van de Audi RS 3 Limousine tijdens de Autosalon van Parijs in 2016 debuteert de Audi RS3 Sportback binnenkort tijdens de Autosalon van Genève. De krachtigste vijf-cilindermotor ter wereld, het sportieve karakter en het verder aangescherpte design zorgen […]

Read More

Over Vagpro.nl

Vagpro is een onafhankelijk nieuws- en opiniewebsite over Volkswagen, Audi, Seat, Skoda en Porsche. De organisatie achter deze merken ligt bij de VAG Groep. Wij zijn VAG enthousiastelingen die graag betrokken blijven bij de ontwikkelingen van deze autogroep en haar auto's.

Vagpro.nl Social

Vagpro’s kalender

augustus 2019
M D W D V Z Z
« feb    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031