Studiemodel: Lamborghini Asterion Hybride Leave a comment

Automobili Lamborghini heeft op de Mondial de l’Automobile in Parijs de Lamborghini Asterion LPI 910-4 onthuld, een studiemodel en Lamborghini’s eerste toepassing op het gebied van plug-in hybride (PHEV) technologie. De Asterion ‘hyper cruiser’ vertegenwoordigt de visie van Lamborghini op het terugdringen van CO2-emissies met behulp van hedendaagse technologieën. Het resultaat is een auto met een puur elektrische actieradius van 50 kilometer.

Een PHEV aandrijfsysteem was voor Lamborghini de voor de hand liggende keuze voor de Asterion LPI 910-4. Het resultaat is een brandstofverbruik van 4,12 l/100 km (NEDC gecombineerd), mede dankzij het lage gewicht van de hybridetechnologie (250 kg). De Asterion brengt daarmee een CO2-waarde van 98 g/km op de schaal.

Met een volledig uit koolstofvezel opgetrokken monocoque als basis verzorgt een in de lengte geplaatste 5.2 V10 FSI middenmotor voor een deel van de aandrijving. Hij is gekoppeld aan een 7-traps versnellingsbak met dubbele koppeling die in transaxale-opstelling achter de motor is geplaatst. Het krachtige lithium-ion batterijpakket ligt in de langsrichting onder de centrale tunnel, een constructie die naast een betere balans tegelijkertijd veiliger is in het geval van een aanrijding van opzij.

Voor het hybride samenspel zorgt een elektromotor met een geïntegreerde startmotor en dynamo (ISG) die tussen de V10 en de transmissie is geplaatst, aangevuld door twee elektromotoren op de vooras die worden gevoed door ISG-vermogen en voorzien in een ‘torque vectoring’ functie. Deze constructie biedt de Asterion twee verschillende aandrijfstanden: in de hybride modus combineert hij de V10-krachtbron met de drie elektromotoren en permanente vierwielaandrijving, zonder afhankelijk te zijn van de batterijstatus. In de puur elektrische stand worden enkel de twee elektromotoren voorin gebruikt.

De atmosferische 5.2-liter V10 levert een maximumvermogen van 449 kW/610 pk en 560 Nm aan maximumkoppel. Samen met de elektromotoren, goed voor nog eens 220 kW (300 pk), noteert de Asterion LPI 910-4 daarmee een totaalvermogen van 669 kW/910 pk en bijpassend indrukwekkende prestaties: 3,0 seconden voor de sprint van 0-100 km/u, een hybride topsnelheid van 320 km/u en puur op elektrisch vermogen nog steeds een top van 125 km/u. Bovendien vertrouwt de Asterion in de stad op een puur elektrische actieradius van 50 kilometer.

Nieuwe designtaal
Lamborghini Centro Stile tekende voor het uiterlijke en interieurdesign van de Asterion LPI 910-4. Hoewel het studiemodel duidelijk vertrouwt op het bekende design-DNA van Lamborghini, laat de Asterion ook voor het merk nieuwe elementen zien, waarbij de bekende scherpe hoeken en lijnen worden afgewisseld door rondere en zachtere elementen. Het interieur wordt getekend door een minimalistisch en modern design dat wordt afgewisseld met klassieke kenmerken. De hoger dan gebruikelijk geposteerde stoelen benadrukken het dagelijks bruikbare karakter van de Asterion.

Hybride Lamborghini waardige naam
Met de naam Asterion LPI 910-4 zorgt Lamborghini enerzijds voor een passend vervolg op een lange traditie van modelnamen waarin prijsstieren de hoofdrol spelen, terwijl tegelijkertijd een nieuwe dimensie wordt toegevoegd. Asterion verwijst naar de Minotaur, een hybride mythisch wezen dat de kracht en het instinct van een stier verenigt met de innovatie en het intellect van een mens. LP staat daarnaast voor ‘longitudinale posteriore’, de positie van de V10-krachtbron, I verwijst naar ‘ibrido’, 910 symboliseert het systeemvermogen en de 4 staat voor het permanente 4WD-systeem.

Lamborghini_Asterion-hybride-6

Lamborghini_Asterion-hybride-5

Lamborghini_Asterion-hybride-4

Lamborghini_Asterion-hybride-2

Lamborghini_Asterion-hybride-1

Geef een reactie

Winkelwagen

close